Wil je zelf een schutting plaatsen?
Bij een tuin hoort een zogenaamde erfafscheiding of wel schutting. Op die manier wordt duidelijk dat dit stuk grond privé gebied is en dat betreden niet gewenst is. Het beschermt daarnaast tegen ongewenste nieuwsgierigheid.
Schutting plaatsen
Staat er al een schutting? Vraag dan aan de buren of jullie samen een nieuwe schutting plaatsen en de kosten delen, want uiteindelijk hebben jullie er ook beide plezier van. Gaat het om koopwoningen? Dan kan het zeker geen kwaad om bij het kadaster de beschrijving van het grondstuk op te vragen. Dat kan veel gedoe over een paar centimeters voorkomen. Zijn deze hordes genomen, dan wordt het tijd om de schutting uit te zoeken, zodat deze investering ook bijdraagt aan het verfraaien van de tuin.
Zelf plaatsen of laten doen?
Wil je zelf een schutting plaatsen of laat je dat liever doen? Deze vraag hangt vooral samen met de soort schutting. Een gewone houten schutting kun je zelf plaatsen, terwijl een gesloten schutting van beton of kunststof beter door een vakman geplaatst kan worden. Een schutting plaatsen luistert nauw.
* Zorg altijd voor ondersteuning, goed gereedschap en goed materiaal, zoals een goed gevulde gevulde gereedschapswagen.
* Nadat de lengte uitgemeten is, de twee eindpunten bepaald zijn en het touw gespannen, kan begonnen worden.
* Zet geen palen direct in de grond, want daardoor zal het hout langzaam gaan rotten. Gebruik extra gegalvaniseerde paalpunten, waarin de houten palen geplaatst worden.
* Zorg voor gegalvaniseerde kopdeksels voor de palen, zodat ook van bovenaf water geen invloed heeft op de palen.
* Zijn de palen waterpas geplaatst, kan het hangen van de schuttingelementen beginnen. De meeste elementen hebben twee bevestigingspunten. Aan te bevelen is om ook aan de onderkant de schutting aan de paal te bevestigen. Daardoor krijgen rukwinden en storm geen vat op de elementen. Dat voorkomt dat de schutting omver geblazen kan worden.