Wat is een sedumdak

Een sedumdak is een groendak dat opgebouwd is uit sedumplantjes. Sedumplantjes zijn een soort vetplantjes die water opslaan in hun bladeren waardoor ze tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Ze kunnen door dat water opslag enorm goed tegen lange en extreme droogte. Ze zijn ook opgewassen tegen een grote regenval, kou en harde winden. Een sedumdak is het lichtste en dunste groendak, dit is omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben, ze hebben korte wortels. Er zijn wel 250 verschillenden soorten sedumplantjes, helaas is niet elk plantje geschikt voor een dak. Voor een sedumdak heb de keuze uit ongeveer 12 verschillende soorten.

Voordelen sedumdak

Een sedumdak heeft enorm veel voordelen. Zowel financiele voordelen als voordelen voor de natuur. Een sedumdak zorgt voor een grotere leefomgeving van insecten, kleine dieren en vogels. Een seumdak bevorderd dus de biodiversiteit. Een sedumdak zorgt ook voor minder water in de riolen doordat een sedumdak erg veel water kan opnemen. Zowel de plantjes als de grond. De financiële voordelen zijn ook groot. Doordat de omgevingstemperatuur afneemt kunnen zonnepanelen tot wel 25% meer energie opnemen. Een sedumdak is een natuurlijke bescherming voor je dak waardoor je dak wel 2 tot 3 keer langer mee gaat. Door deze natuurlijke beschermlaag blijft ook de warmte langer binnen, zie het als natuurlijke isolatie. Hierdoor hoef je minder gas te verbruiken om je huis warm te houden.

Nadelen sedumdak

Helaas heeft een sedumdak ook enkele nadelen. Een sedumdak brengt natuurlijk wel wat gewicht met zich mee. Als het heeft geregend kan een sedumdak wel 80 kilo per vierkante meter wegen. Je dak moet dit natuurlijk dus wel kunnen houden. Als je het sedumdak zelf wil aanleggen en je doet dit niet helemaal goed dan kan dit zorgen voor lekkages, dit is natuurlijk niet wat je wil. Zoals er net als is verteld komen er ook meer dieren op af, is dit niks voor jou? Dan moet je misschien overwegen om toch geen sedumdak te nemen.