Waarom is hulp bij een alcoholverslaving zo belangrijk?

Voor een alcoholverslaafde lijkt het stoppen met alcohol drinken vrijwel onmogelijk. Hij of zij is verslaafd en daarmee niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk afhankelijk van dit middel. Het is geen makkelijke opgave om de keuze te maken om hulp te vragen bij een verslaving. Veel verslaafden zien niet dat ze verslaafd zijn, vinden het zwak om hulp te vragen of zien geen uitweg. Een verslaving beïnvloedt alle facetten van je leven. 

Hoe erg is een alcoholverslaving?

Een of enkele glaasjes alcohol in het weekend is bijna de norm geworden. Sterker nog: steeds meer mensen kijken je raar aan als je niet drinkt. Ook de sociale druk maakt het erg lastig om te stoppen met het drinken van alcohol en kan jou het gevoel geven dat het ‘normaal’ is om alcohol te drinken en zelfs abnormaal als je dit niet doet. Een drankje op zijn tijd kan voor de meesten gelukkig geen kwaad, maar sommige mensen belanden in een serieuze alcoholverslaving. Zodra iemand echt verslaafd begint te worden, brokkelt iemands leven af. Mogelijke gevolgen van een alcoholverslaving zijn:

  • Werkproblemen
  • Relatieproblemen
  • Geldproblemen
  • Gezondheidsproblemen
  • Familieproblemen
  • Etc.

Hulp bij een alcoholverslaving

Veel alcoholverslaafden hebben zelf al het een en ander ondernomen om te stoppen met het drinken van alcohol. Sommigen lukt het, maar de kans op een terugval is heel erg groot. Dit komt vaak door de afkickverschijnselen. Het is belangrijk voor alcoholverslaafden om tijdens hun afkickproces goed begeleid te worden. Hierbij kan een afkickkliniek, zoals Connection SGGZ helpen. Het is belangrijk om goede hulp, ondersteuning en begeleiding te krijgen van deskundigen tijdens het afkickproces. Door het stoppen met drinken onder de juiste begeleiding is het mogelijk om verschillende onthoudings- en afkickverschijnselen onder controle te krijgen. Zonder hulp is de kans op terugval groter, omdat veel verslaafden ernaar neigen om meer te drinken naarmate de onthoudingsverschijnselen optreden. Met de juiste hulp is het mogelijk om niet meer afhankelijk te zijn van alcohol en na het stoppen heb je geen alcoholistische dranken meer nodig om de afkickverschijnselen weg te drinken.