Waarom is een taxatierapport zo duur?
Heb je een huis gekocht of verkocht en moet je deze laten taxeren? Dan heb je vast al wel vernomen dat het laten opstellen van een taxatierapport vrij duur is. Maar waarom vallen deze kosten over het algemeen zo hoog uit?
Waar bestaat een taxatierapport uit?
Het taxatierapport bestaat uit 4 kostenposten die zorgen voor een hogere prijs. De validatiekosten voor het NWWI, het aanschaffen van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
De taxateur heeft zelf ook bedrijfskosten waar hij voor moet betalen, zoals brandstof, kantoor, personeel etc. Daarnaast is de taxateur nog een aantal uren kwijt voor het opstellen van het rapport en de verwerking. Een taxateur moet ook betalen voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. Als hij eenmaal een taxatierapport heeft opgesteld blijft hij hier nog 20 jaar aansprakelijk voor.
Uitbreiding taxatierapporten
Eind 2021 zijn taxatierapporten flink uitgebreid. Zo is er een uitgebreide bouwkundige opnamestaat aan toegevoegd. Dit houdt voornamelijk in dat taxateurs meer tijd moeten besteden aan de uitwerking van het taxatierapport. Omdat zij hier meer tijd aan kwijt zijn, zijn de rapporten ook duurder geworden. Alle taxateurs hebben voor de uitbreiding ook een nieuw bijscholingstraject voor moeten volgen, en ook het examen opnieuw moeten afleggen.
Goedkope taxateur gevonden?
Je kunt denken dat je wel een goedkope taxateur kan zoeken en deze inschakelt, maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Er zijn taxateurs die zo veel mogelijk taxaties op 1 dag doen, om de kosten laag te houden. Vaak gaat deze snelheid ten koste van kwaliteit. Taxaties zijn vaak duur omdat het om kwaliteit gaat. Een goede taxateur neemt de tijd voor het taxeren, omdat het gaat over belangrijke documenten en veel geld. Degene die het taxatierapport nodig heeft om bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek vast te stellen, heeft er alleen maar baat bij als alles goed en zorgvuldig is uitgezocht.
Wanneer vraag je een taxatierapport aan?
Je kunt een taxatierapport aanvragen bij een woning die je hebt gekocht, het uitkopen van bijvoorbeeld een ex-partner, een overbruggingshypotheek of voor een nieuwe hypotheek. Ben je op zoek naar een taxatie in Apeldoorn? Let er dan op dat de taxateur niet te goedkoop is, zodat deze de beste kwaliteit voor je kan leveren.