Tuinmeubelen in de winter – tips voor opslag
De eerste ijzige nachten zijn hier en ’s ochtends moesten we de autoruiten vrij schrapen met de ijskrabber. De vorst kan de auto niet teveel aandoen – maar hoe zit het met onze tuinmeubelen? We hebben een paar belangrijke vorsttips voor je op een rijtje gezet.
Tuinmeubelen kunnen ook buiten overwinteren!
De meeste tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan. Als je de mogelijkheid hebt om je meubelen binnen op te bergen – bijvoorbeeld in een garage of tuinhuisje – dan verlengt dit de levensduur. Als u geen opbergruimte heeft, is dat ook geen probleem – laat uw loungeset of eettafelgroep gewoon staan.
Bijpassende kussens moeten in de zomer en winter altijd op een droge plaats worden bewaard. Want niet alleen regen, maar ook UV straling zorgt ervoor dat de kleur van je kussens geleidelijk vervaagt. Heeft u aluminium tuinmeubelen? Als u deze tijdens het koude seizoen niet binnen kunt bewaren, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. De temperatuurschommelingen in de winter zorgen voor condensatie. Deze condensatie kan zich ook nestelen in de holte van het frame van uw aluminium tuinmeubelen.
Als het dan vriest, zet het water uit en kunnen zelfs bij harde metalen uitzetscheuren optreden. Hier ziet u een afbeelding van wat er in zo’n geval kan gebeuren: Maar hoe voorkom je vorstschade?
Zeker wanneer tuinmeubelen voor de winter buiten blijven staan, is het belangrijk om dit regelmatig te controleren en te kijken of er mogelijk water in het frame terecht is gekomen. Als dit het geval is, moet het onmiddellijk worden verwijderd.
Tuinmeubelen bedekken?
Vaak krijgen we de vraag of tuinmeubelen in de winter afgedekt moeten worden met een beschermhoes. We zeggen heel duidelijk: nee. En om een simpele en logische reden. Onder een beschermhoes kan condensatie ontstaan, wat lelijke schimmelvlekken kan veroorzaken. Meer weten over dit onderwerp?
Berg de parasol in de winter correct op
Ook voor al onze parasols hebben wij de juiste beschermhoezen in ons assortiment. Parasolhoezen vervagen door regen en UV-straling. Wij raden u daarom aan een beschermhoes te gebruiken als de parasol in het voorjaar of de zomer niet wordt gebruikt. In de winter mogen parasols echter alleen binnen op een droge plaats worden bewaard. Anders hoopt zich vocht op aan de onderkant van de beschermhoes, wat weer hardnekkige vlekken kan veroorzaken.
Parasolstandaards daarentegen kunnen veilig buiten overwinteren – bijvoorbeeld onder een luifel of een carport. Het is echter aan te raden om de opening van de paraplustandaard af te dekken met een plastic zak om te voorkomen dat er zich water binnenin verzamelt. Tip: Bevestig eenvoudig twee stabiele haken aan de muur in de garage en plaats de parasol er horizontaal op.
Polyrotan – bescherm rotan tuinmeubelen tegen vorst
Tuinmeubelen van gevlochten kunststof draad, beter bekend als polyrotan, zijn in de winter gevoeliger dan in de zomer. Door de lage temperaturen hardt de kunststof uit en kan onder spanning breken. Onze tip: Tuinmeubelen van polyrotan mogen nooit bij lage temperaturen en vorst worden gebruikt. En hetzelfde geldt voor dit soort tuinmeubelen: als je het altijd binnen kunt opbergen! Gooi je in de winter een feestje en heb je de tuinstoelen als extra zitplaats gepland, let dan op een langzame temperatuurstijging. Als het buiten 0 graden en binnen 23 graden is, kan het plastic door het grote temperatuurverschil breken als je het direct gebruikt. In dit geval is het belangrijk dat de tuinstoelen een tijdje in de woonkamer hebben gestaan en dat ze de binnentemperatuur hebben bereikt voordat ze worden gebruikt.
Bescherm tuinkussens tegen vocht
Of het nu vriest, sneeuwt, regent of de zon schijnt: met ons altijd vochtige klimaat is één ding heel belangrijk: dat alle tuinkussens altijd in huis, in de garage of op een andere droge plaats staan. Een kussensloop of een universele box zijn hiervoor ideaal.