Tips voor een bezichtiging met een makelaar

De huizenmarkt trekt flink aan. In steden als Amsterdam en Utrecht moet je na de bezichtiging razendsnel beslissen. Soms zelfs nog op dezelfde dag, anders is het huis of appartement al voor je neus weggekaapt. Wie in Amsterdam of Utrecht een geslaagd bod wil uitbrengen op een huis, moet niet alleen het hoogste bod uitbrengen, maar eigenlijk ook geen voorbehoud van financiering maken.

De aankoopmakelaar is niet altijd je beste vriend

Eigenlijk ga je ervan uit dat de makelaar het beste met jou voor heeft en jouw belangen behartigd. Helaas is dit tegenwoordig niet altijd meer het geval. De makelaar verdient pas geld als de deal rond is.

In een overspannen huizenmarkt kiezen veel mensen toch voor een aankoopmakelaar omdat ze bang zijn een droomwoning mis te lopen. De makelaar kan met zijn contacten in de markt soms van dienst zijn, maar kijk wel wie je voor je hebt en waar je een goed gevoel bij hebt. Je weet het natuurlijk nooit, maar mocht er een goede klik zijn en de verkoop komt niet rond bij het ene huis. Misschien heeft hij wel een ander huis wat wel in jullie straatje past.

Vragen die je zeker moet stellen

Het is altijd belangrijk om te vragen hoe oud de cv-ketel is bij het kopen van een huis of appartement. Mocht er een oude cv-ketel in zitten, kost dit vaak rond de 2000 euro om het te vervangen. Koop je een appartement, vraag dan altijd aan de verkoper of je de notulen van de vergadering van de Vereniging van Eigenaren mag zien. Dan weet je wat er speelt, of er bouwkundige gebreken zijn, of er geluidsoverlast is.

Vraag altijd om een asbestvrij-verklaring. Is die er niet, dan is er waarschijnlijk ook geen asbestinventarisatie geweest. Vraag daar om. Natuurlijk probeert de makelaar dat weer van tafel te vegen.

Wil je nog meer tips bij het kopen van een huis? Seivda geeft je veel handige tips waar je op moet letten. Ga naar https://www.seivda.nl/ voor meer informatie.