Terrasoverkapping kopen – keuzetips vanuit materiaal, licht en standplaats

terrasoverkapping kopen

Een terrasoverkapping wordt al snel als een veranda gezien, een aanbouw of een pergola. Toch zijn die drie net even anders opgezet dan een terrasoverkapping. Een pergola bijvoorbeeld is eerder een constructie met een opengewerkt dak, bedoeld om er planten op te laten woekeren. Een pergola houdt de regen niet echt tegen. Een veranda heeft al wat meer van een overkapping. Alleen is de veranda bijna altijd verhoogd. Zet je je terrasoverkapping tegen je huis aan, dan is het inderdaad wel een aanbouw. Je kunt ook een terrasoverkapping kopen die echt vrijstaand in de tuin kan geplaatst. Het zijn ook dan alleen terrasoverkappingen als je onder het dak een stenen of houten vloer hebt gelegd. Anders heb je namelijk geen echt terras.

Terrasoverkapping kopen maar van welk materiaal?

Je komt voor twee keuzes te staan als je een terrasoverkapping kopen wilt. Neem je er eentje van hout of van aluminium. Met hout kun je een landelijke, robuuste en ietwat nostalgische stijl creëren. Ideaal voor in de tuin waar natuurlijk nogal wat ‘hout’ van boomstammen en struiken al aanwezig is. Staat er een modern huis in je tuin, dan is aluminium eerder geschikt. Zo’n overkapping behoeft veel minder onderhoud dan hout. Aluminium roest, rot en vervormt niet.

De vrijheid van belichting

Wil je een terrasoverkapping kopen, dan is ook de keuze van lichtdoorlatendheid belangrijk. Wil je de zon zoveel mogelijk afschermen of moet die steeds je nieuwe tuinplekje belichten. Een gesloten dak geeft in de zomer de broodnodige schaduw maar maakt je overkapte plekje in de herfst wel wat donker. De beste optie is dan ook te bedienen zonwering. Dat is mogelijk door een lamellenoverkapping aan te schaffen. Het dak bevat dan lamellen die kantelbaar zijn en zo meer of minder licht doorgeven. Je kunt de lamellen door de dag heen zo kantelen dat ze steeds de zon volgen.

Een terrasoverkapping kopen die wind weert

Een terrasoverkapping is gewoonlijk een dak op vier poten. Echt felle regen kan nog tussen de palen doorkomen en ook windstoten jagen vrij tussen de poten door en kunnen terloops de krant meenemen die je op tafel had liggen. Check de heersende windrichting in je tuin en plaats in die richting een glaswand zodat je een stuk beschutter komt te zitten.

Tegen je huis of verstopt in de tuin?

Een laatste keuze is de mooiste plek in je tuin. Grof gezegd kun je je terrasoverkapping vrij in je tuin neerzetten. Of aanbouwen en dan tegen schuifdeuren van je woonkeuken of de buitendeuren van je woonkamer. Het voordeel van een terrasoverkapping kopen als aan- of uitbouw is dat je je leefruimte vergroot. Je loopt namelijk heel snel van kamer naar terrasoverkapping en weer terug. Zet je je overkapping ver in de tuin, dan ben je dus ook zo nu en dan echt heen en weer aan het lopen om bijvoorbeeld spullen uit je keuken te halen of naar het toilet te gaan. Aan de andere kant is een terrasoverkapping op enige afstand van je huis ook een soort ‘buitenhuisje’ en geeft dat een vakantiegevoel. Bovendien kun je in hartje tuin ook meer van je eigen groen genieten.