Samen onder één dak wonen

Zijn jouw ouders hulpbehoevend? Dan wil je graag de zorg zo lang mogelijk zelf op je nemen. Echter, het verlenen van goede zorg is lastig wanneer jullie ver bij elkaar vandaan wonen. Het is dan ook wenselijk dat je ouders dichtbij wonen. Hierdoor kun je de zorgverlening goed combineren met je privéleven en ben je snel bij ze wanneer dit nodig is. Gelukkig bestaan er verschillende constructies om hier invulling aan te geven.

Zorg op afstand, maar toch dichtbij

Om als mantelzorger de allerbeste zorg voor een familielid te kunnen verlenen, is het van belang dat je altijd in de buurt bent. Het in huis nemen van een familielid is daarentegen wel weer een hele grote stap. Je wilt immers ook jouw privacy waarborgen. Het bouwen van een kangoeroewoning (ook wel een generatiewoning genoemd) is in deze situatie misschien een uitkomst. Bij dit type woning wonen jullie als het ware allemaal onder één dak, maar is er wel sprake van gescheiden leefruimtes. Op deze manier kun je de beste zorg verlenen zonder dat je privacy in het gedrang komt. Dit woonconcept is dan ook een uitkomst voor eenieder die een zorgrelatie met een familielid heeft.

Verschillende opties mogelijk

Gaat samen onder één dak wonen jou een stap te ver en ben je op zoek naar een ander concept? Dan is de bouw van een mooie bungalow wellicht het overwegen waard. Een bungalow wordt gedefinieerd als een woning die enkel over een begane grond beschikt. Deze gelijkvloerse woning is een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn. Wil je toch graag meer ruimte? Dan is een semibungalow een goede optie. Bij dit type bungalow is er naast een begane grond ook sprake van een of meerdere verdiepingen. Deze verschillende typen bungalows worden allebei gebouwd middels systeembouw. Deze basisconstructie zorgt ervoor dat een bungalow bouwen prijstechnisch heel gunstig is.

Voor welke woning kies je?

Wanneer je als mantelzorger op zoek bent naar een passend woonconcept zijn er dus verschillende mogelijkheden. Welke woning het beste bij je past, is uiteraard geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De bouw van een bungalow is doorgaans goedkoper, maar een generatiewoning biedt daarentegen weer volop andere voordelen. Heb je bijvoorbeeld zelf kinderen en zijn jouw ouders nog in staat om af en toe op te passen? Dan kan het vanuit praktisch oogpunt gezien heel prettig zijn als jullie samen onder een dak wonen. Op deze manier ben jij niet alleen dichtbij voor het verlenen van zorg, maar zijn jouw ouders ook in de buurt om bij te kunnen springen. Een uitkomst voor iedereen dus!