Profiteren van overwaarde op je koopwoning

Wat is overwaarde precies? Er is sprake van overwaarde op je koopwoning wanneer de verkoopprijs de resterende hypotheekschuld overtreft. Om de overwaarde op je huis te berekenen, moet je de WOZ-waarde achterhalen. Dit is ook wel de actuele waarde van een bepaalde woning. De WOZ-waarde verminder je vervolgens met je openstaande hypotheekschuld. Heeft dit een positieve uitkomst? Dan heb je te maken met overwaarde en daar kun je op verschillende manieren van profiteren. Lees deze blog verder om erachter te komen wat voor voordelen het je kan opleveren  

Korting op de rente

Overwaarde hypotheek? Dan kan dit je rentekorting opleveren. Iedere maand zit je uiteraard vast aan rentekosten voor de hypotheeklening die de bank je verstrekt. Wanneer je kan aantonen dat er sprake is van overwaarde op je koopwoning, is het mogelijk om de bank zover te krijgen om de rente te verlagen. Doordat je feitelijk winst maakt op je investering in een woning, lopen banken minder risico op wanbetaling van de hypotheeklening. Je hypotheekschuld is immers kleiner geworden in vergelijking met de actuele waarde van je woning, de WOZ-waarde. Op die manier heeft overwaarde een voordelige invloed op de verwachting hypotheekrente. Dat is natuurlijk ideaal!

Je woning verbouwen

Naast rentekorting kun je ook op een andere manier profiteren van overwaarde. Het kan namelijk zorgen voor extra financiële middelen voor de verbouwing van je huis. Ben je van plan om binnenkort de woonkamer opnieuw in te richten? Of wil je een dakkapel plaatsen? Dan zal je hier een flink geldbedrag aan moeten besteden. Wanneer er sprake is van overwaarde, kun je eenvoudiger een extra lening aanvragen bij de bank. Door het verlaagde risico voor banken zijn ze sneller geneigd om financiële middelen beschikbaar te stellen voor verbouwing. Een extra voordeel dat hierbij komt kijken, is dat door de verbouwing de waarde van je huis stijgt. Dit vergroot de overwaarde vervolgens weer. 

Minder hoge lening voor je volgende woning

Verder kan overwaarde ook zorgen voor een verlaagde lening voor je volgende koopwoning. Wanneer je je huidige woning (met overwaarde) verkoopt, maak je winst op je initiële investering hierin. Deze extra winst kun je vervolgens gebruiken bij het kopen van een nieuw huis. Dit levert een minder hoge lening op voor je volgende woning. Wil je helemaal geen nieuwe woning kopen en ben je dit ook niet van plan in de komende drie jaar? In dat geval mag je de overwaarde ook omzetten in vermogen. Zet het op je spaarrekening en bepaal vervolgens zelf waar je het vrijgekomen geld aan besteedt.