Je eigen bedrijf opzetten

Er komt heel wat kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Natuurlijk wil je graag je werk maken van datgene wat je graag doet, immers als je werk is wat je graag doet dan is werken geen werk meer. Maar misschien begin je voor jezelf om dat te doen waar je goed in bent of omdat je niet langer voor een baas wilt werken. Hoe het ook zij je krijgt met allerlei zaken te maken waarmee je niet of nauwelijks geconfronteerd wordt als je voor een werkgever werkt.

Alles helemaal geregeld

Zo moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ook een boekhouding en administratie gaan voeren. Op tijd je facturen versturen en je hoofd koel houden als een klant niet op tijd betaald. Het opzetten van een systeem en het kiezen van goede software is hierbij belangrijk. Laad je goed adviseren en kies wat je nodig hebt. Ook niet meer dan dat. Let erop dat je correspondentie professioneel overkomt en foutloos is. Dit straalt af op je bedrijf en heeft een effect op het vertrouwen van mensen ‘als je geen fatsoenlijke brief kan schrijven of offerte kan maken, dan zal het werk ook wel niet veel voorstellen’, kan al snel gedacht worden. Stel standaardbrieven samen waarvan je de gegevens alleen hoeft aan te passen. Dat scheelt werk.

Overal aandacht voor

Dit geld uiteraard ook voor contracten die je sluit met klanten of misschien wel met collega-ondernemers waarmee je samen langdurige projecten verzorgd voor een andere ondernemer of bedrijf. Dit wordt trouwens een raamovereenkomst genoemd. Verdiep je er goed in en laat altijd even een jurist meekijken totdat het voor jou ‘een standaard overeenkomst’ betreft. Ga je als zelfstandige aan de slag in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW). Dan krijg je te maken met RAW-bestek wat bijzondere voorwaarden betreft voor deze sector voor het samenstellen van contracten en waar deze aan moeten voldoen.

WWW. Jouw bedrijf

Het is natuurlijk geweldig om je businessplan te vertalen naar een super strakke website, helemaal in de sfeer van waar jij en je bedrijf voor staan. Iets wat direct al tot uiting komt in je logo. Zorg dat je een website bouwt of laat bouwen die je gemakkelijk zelf kunt onderhouden zodat je niet bij elke wijziging hoeft af te rekenen of moet wachten totdat het bedrijf wat je hiervoor hebt ingehuurd tijd heeft om jouw wijziging door te voeren wat je later alsnog zelf moet controleren.

Voldoende werk dus om je in te verdiepen voordat je met je eigen bedrijf aan het werk gaat. Heel interessant en een enorm leerproces waar je de vruchten van plukt en hopelijk een goede omzet als je je goed hebt voorbereid.