Houtdraadbouten

Als je twee voorwerpen aan elkaar wil bevestigen dan kan je daar bouten voor gebruiken. Je hebt verschillende soorten bouten, waaronder houtdraadbouten. Dit zijn bouten met een kop met 6 kanten van gegalvaniseerd materiaal en omwikkelt met houtdraad. Je kan deze bouten vooral goed gebruiken bij houten constructies, waardoor houtschroeven niet sterk genoeg zijn. De houtdraadbouten zullen niet snel verbuigen of afbreken, terwijl dit met houtschroeven eerder gebeurt. Je kunt deze sterke bouten in combinatie met pluggen ook gebruiken voor bevestigingen aan beton en steen. Je kan met deze bouten onder meer schuttingen bevestigen en radiatoren ophangen. Een houtdraadbout is dus een goed bevestigingsmateriaal voor de wat zwaardere klus.

Soorten houtdraadbouten

Bij Bevestigingsexpert heb je verschillende soorten houtdraadbouten, waarbij je vooral moet opletten op de diameter van de bout. Je hebt houtdraadbouten van 5, 6, 7, 8, 10, 12 en 16 millimeter en kan de houtdraadbouten krijgen in een lengte tussen de 20 en 340 millimeter. Je hebt de bouten verder in de materialen RVS en staal en ook zijn er verschillende aandrijfmaten verkrijgbaar.

Houtdraadbout plaatsen

Als je iets wil bevestigen aan hard hout, steen of beton dan doe je er goed aan om eerst voor te boren, voordat je de houtdraadbout monteert. Voorboren zorgt er daarnaast ook voor dat het hout niet gaat splijten. Zorg ervoor dat het gat ongeveer even groot is als de kern van de houtdraadbout. Bij een te klein gat past het niet en bij een te groot gat blijft alleen het buitenste gedeelte van het schroefdraad in het hout zitten. De bout zit dan niet zo stevig vast. Zorg daarom dat je de juiste boor in huis hebt bij het monteren van een houtdraadbout. Steek na het boren van het gat de houtdraadbout door beide verbindingen heen en plaats een veerring om te voorkomen dat de verbinding lostrilt. Draai de kop aan met een passende schroevendraaier en draai de moer vast met een passende steek- of ringsleutel.