Hoe kun je thuis zelf stopcontacten plaatsen?

Als nieuwe bewonder heb je misschien behoefte aan extra stopcontacten – bijvoorbeeld om een nieuwe lamp te installeren. Het installeren van een stopcontact is niet zo moeilijk als het lijkt en kan met een paar eenvoudige stappen worden gedaan. Hier zijn enkele tips om u te helpen dit veilig en correct te doen.

Bezint eer ge begint

Controleer voordat u begint of u over de juiste benodigdheden en gereedschappen beschikt. Je hebt een stopcontact, draadknippers, schroevendraaiers, draadstrippers en een spanningstester nodig.

Schakel de stroom uit

Schakel de stroom uit naar het deel van uw huis waar u uw nieuwe stopcontact gaat installeren door de stroomonderbreker op uw schakelkast uit te schakelen. Test de draden met uw spanningstester om er zeker van te zijn dat ze niet onder spanning staan voordat u eraan begint te werken.

Verwijder voorzichtig de afdekplaat van de muur rond het bestaande stopcontact en ontkoppel alle draden binnenin door elk van hun schroeven los te draaien met een schroevendraaier. Zorg ervoor dat u noteert welke draad aan welke kant was aangesloten, dit zal helpen wanneer u ze later weer aansluit.

Nu alle draden zijn losgekoppeld, steekt u ze in hun respectieve sleuven op uw nieuwe stopcontact en draait u elke schroef stevig vast met een schroevendraaier zodat ze goed vastzitten.

Verbind alle aarddraden met elkaar door ze om elkaar heen te wikkelen voordat je ze vastzet met een twist-on connector of draadmoer, afhankelijk van het type bedrading dat je al in huis hebt (twisted pair of solid core) . 6. Plaats ten slotte de afdekplaat terug met uw nieuwe stopcontact geïnstalleerd en schakel de stroom van uw stroomonderbreker terug in om te testen of het correct werkt! Als alles er goed uitziet, ben je klaar – gefeliciteerd!

Als het niet meteen goed gaat

Als er om de een of andere reden geen stroom is of als iets er niet goed uitziet, schakel dan onmiddellijk weer uit en controleer nogmaals alle aansluitingen om er zeker van te zijn dat alles correct is bedraad volgens de veiligheidsnormen voordat u het apparaat weer inschakelt – voorkomen is beter dan genezen! Conclusie: Het installeren van een stopcontact lijkt misschien ontmoedigend, maar als je deze zeven stappen volgt, kun je het relatief eenvoudig maken als je het veilig en correct doet, vooral als je een aanstaande ouder bent die extra stopcontacten nodig heeft voor baby-proofing! Vergeet niet om eerst de stroom uit te schakelen voordat u met werkzaamheden begint, houd bij hoe elke draad oorspronkelijk was aangesloten, verbind de aardingsdraden stevig met elkaar, zet alle schroeven stevig op hun plaats, plaats de afdekplaat terug nadat de installatie is voltooid, test een keer of het correct werkt de stroom is weer ingeschakeld; en better safe than sorry!

Bron: SE.com