Hoe je effectief een restaurant runt

Als je van eten houdt en ondernemend bent is het natuurlijk een ontzettend inspirerend idee om te dromen van het runnen van een eigen restaurant. Mensen zullen altijd betalen voor fantastisch eten en het creëren van een mooie eet-ervaring is leuk werk. Maar een restaurant runnen kan ook flink de mis gaan. We kennen allemaal het televisie programma, ‘Kitchen Nightmares’ met Gordon Ramsay waar hij naar falende restaurants gaat waar het helemaal in de soep loopt en probeert de restaurants weer te verbeteren. Een succesvol restaurant is een van de leukste bedrijven om te hebben, een falend restaurant een van de meest verschrikkelijke. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips hoe je effectief een restaurant runt.

Luister naar je werknemers

Iets wat we ontzettend vaak zien in het programma van Gordon Ramsay is dat de manager van het restaurant eigenwijs is, en terwijl de medewerkers van het restaurant proberen aan te geven wat de problemen zijn wil de manager niet luisteren en blijft deze zijn eigen plan trekken. Daarom is de eerste tip die we geven dat als je succesvol een restaurant wilt runnen, het een goed idee is om te luisteren naar je werknemers. Bekijk het gehele restaurant proces door hun ogen, en luister naar hun waarnemingen.

Houd het menu simpel

Veel restaurants die net beginnen maken de fout dat ze een menu willen creëren met ontzettend veel opties. Zelf heb ik in restaurants gezeten met meer dan tweehonderd opties op het menu. Hoe meer keuze hoe blijer de klant toch? Dit is niet zozeer waar. Teveel opties leid tot keuzemoeheid bij de klant en zorgt er ook voor dat je als keuken niet genoeg op individuele gerechten kunt focussen. De beste restaurants hebben een klein menu dat toch variatie heeft. Maar meer dan vier tot vijf keuzes per gang is onnodig. Focus op het creëren van twintig fantastische gerechten in plaats van honderd middelmatige gerechten.

Houd alles schoon

Het runnen van een restaurant en keuken is hard werken en lange dagen. Wanneer om tien uur in de avond de keuken sluit zullen veel medewerkers in de keuken en het restaurant waarschijnlijk weinig zin hebben om nog twee uur lang schoon te maken en af te sluiten. Toch is dit ontzettend belangrijk. Een schone keuken is essentieel, zeker op de lange termijn voor een goed functionerend restaurant. Huur dus ook een grote vuilcontainer in die regelmatig geleegd wordt.