Handig stappenplan dakleer vervangen
Een plat dak heeft een dakbedekking nodig als bescherming tegen de weersinvloeden. Dat noemen we het dakleer. Voor bewoonde ruimtes zijn meerdere lagen nodig. Is uw dakleer aan vervanging toe? Met een beetje handigheid doet u dat zelf. Hieronder geven we praktische tips en een stappenplan voor het zelf vervangen van uw dakleer.
De voorbereiding
Voor u nieuw dakleer aanbrengt, moet de ondergrond schoon, droog en effen zijn. Verwijder uitstekende spijkers, en schaaf kromme planken bij. Vervang rot of slecht hout. Zorg dat het dak niet perfect horizontaal is, maar kan afwateren. Als u ook een toplaag gaat aanbrengen, breng dan krantenpapier aan op het hout, om scheuren in de onderlaag door houtwerking te voorkomen. Als laatste stap moet u een sneldrogende voorstrijklaag aanbrengen met borstel of roller.
De randen afwerken
U werkt de randen van het dak af door een boeiboord aan te brengen: een watervaste plank of plaat aan de buitenzijde, met bovenaan zo’n 10 cm uitsteek. De zo ontstane hoek van 90 graden verkleint u met een mastiekschroot: een schuine plank in de hoek. Ook als het dak aan een muur grenst, is een mastiekschroot nodig. Dit maakt het aanbrengen van dakleer makkelijker en schadebestendiger.
Aanbrengen van de onderlaag
Breng de onderlaag alleen aan als het droog en boven de 5°C is. Begin bij de randen: breng stroken dakleer aan van 1 meter breed, met een overlap van 15 cm. Snijd de hoeken schuin in. Bevestig de stroken met koude kleefstof en daknagels. Breng (aluminium) daktrimmen aan over de randen, met zo’n 2 mm speling voor uitzetten. Werk vervolgens de stroken naar binnen toe, weer met overlap (10 cm in de lengte) en verspringing. Verlijm alle naden en gebruik weer daknagels.
De bovenlaag
De bovenlaag kan geplakt of gebrand worden. Rol de bovenlaag in rechte stroken af, pas op voor scheef gaan. Werk van binnen naar buiten in dezelfde richting als de onderlaag, maar met een verspringing. Gebruik een voorstrijklaag op de onderlaag om blazen of plooien te voorkomen. Kit de randen af met bitumineuze afdichtingskit. Er zijn ook vloeibare dakbedekkingen in de handel.
Golfplaten leggen
Golfplaten zijn een goedkope optie voor een licht hellend dak (minimaal 7°), voor bijvoorbeeld schuur of afdak. De montage hangt af van het soort golfplaat; lees goed de handleiding. Breng de golfplaten aan met de hoofdwindrichting mee tegen tocht. Laat de platen minimaal 1 golf (en 15 cm in de lengte) overlappen en bevestig de overlap altijd op een draagbalk.
Dakreparaties
Het is ook mogelijk om een (beschadigde) dakdelen te vervangen in plaats van het hele dak. Verwijder indien nodig eerst de daktrim en maak het dak schoon. Verwijder de te vervangen top- en eventueel onderlaag en breng vervolgens een voorstrijklaag en nieuwe onder- en/of toplaag aan. Voor kleine beschadigingen zijn er (nood)reparatiemiddelen verkrijgbaar. Ook voor een beschadigde vloeibare dakbedekking is er dakreparatiepasta in de handel.
Tips voor dakleer aanbrengen
- Bij branden: gebruik een propaanbrander, geen hobbybrander. Houdt ook een brandblusser op het dak.
- Kit een strookje dakbedekking op de naad van de daktrim om scheurvorming te voorkomen.
- Breng nooit bitumen aan op een teerdak.
- Folie op brandrollen verbrandt vanzelf, eerst verwijderen is niet nodig.
- Zware gewichten, zoals stoeptegels, versnellen het droogproces van kleefstoffen.
Dakbedekking: wat heeft u nodig?
Dakleer vervangen is afhankelijk van het weer, werk daarom de klus zo snel mogelijk af, bij voorkeur in 1 dag. Zorg hiervoor dat u alle materiaal en gereedschappen klaar heeft. Bereken zo nodig eerst de benodigde hoeveelheden voor uw dakoppervlak en koop deze vooraf in. Ook bij dakleer vervangen is een goede voorbereiding het halve werk.
Bronvermelding: Dakdekker Eteb Almere