Een houtboor kopen

Als u gaten in hout wilt maken, dan bent u aangewezen op houtboren die er gelukkig in alle soorten en maten zijn. Als u gaat boren dan is het zaak te weten welke houtsoort u gaat boren en hoe diep u gaat boren. Voor zo goed als elke houtsoort is een geschikte boor beschikbaar. Bekende houtboren zijn de machinale boren, de speedboren en de slangenboren. Van dit trio wordt de machinale houtboor het vaakst gebruikt. Wilt u een houtboor kopen? Leest u dan verder.

Een houtboor kopen betekent vaak een machinale boor kopen

U wilt een houtboor? Meestal betekent dit dat u een machinale houtboor gaat kopen. Een machinale boor kopen betekent dat u kiest voor boren van 3 millimeter tot wel 30 millimeter. Deze houtboor kopen betekent eveneens dat u een boor koopt met een centreerpunt en een boor die prima past op de gemiddelde accuboormachine. Kenmerkend voor dit type boor is de zeer scherpe punt. Zeker de kop van de boor is zeer scherp met twee snijvlakken. Door de aanwezigheid van een centreerpunt kan er door deze houtboor te kopen eigenlijk niets misgaan. Door de centreerpunt zet u precies op het goede punt aan en krijgt u de gaten precies waar u dat wenst.

Met een speedboor boort u heel snel gaten in de zachtere soorten hout

Behalve de machinale houtboor kopen, kunt u ook besluiten een speedboor aan te schaffen. Deze boren is er in diktes van 6 tot 40 millimeter. De speedboor is geschikt voor alle soorten zachthout. Deze houtboor kopen houdt in dat u een boor krijgt die al roterend prima zijn werk kan doen in de standaard boormachine en zijn werk doet met behulp van een hoog toerental. Daardoor kunnen bijzonder snel gaten geboord worden. Ook deze houtboor heeft een handig aanzetpunt waardoor u altijd op alleen de goede plek aanzet om te boren. Een dergelijke houtboor kopen betekent eveneens dat de boor niet kan slippen in de boormachine. De boor heeft namelijk een quick lock, iets dat slippen onmogelijk maakt. Ook deze houtboor kopen betekent dat u kunt werken met een gewone boormachine of accu-boormachine, mits sprake is van een normale spankap.

Het boorsel wordt meteen afgevoerd; dit maakt lang doorwerken prima mogelijk

Een houtboor kopen kan ook inhouden dat u een slangenboor aanschaft. Deze boor is verkrijgbaar tussen de 6 en 36 millimeter, al zijn er uiteraard altijd extremere en langere boren beschikbaar. De slangenboor wordt in de volksmond overigens ook wel balkenboor genoemd of houtspiraalboor. Als u met deze boor aan de slag gaat, dan ervaart u dat het boorsel snel afgevoerd wordt. Dat betekent dat u gewoon door kunt werken en dat is een nadrukkelijk voordeel van dit type boor. Bovendien ervaart u dat u met speels gemak het hout doorboort. Als u vaker van plan bent om hout te gaan boren, dan is een houtboor kopen in de vorm van een slangenboor nog niet zo’n gek idee. Voor de iets gevorderde doe-het-zelver. Doorgaans wordt echter gekozen voor de machinale boor, ideaal met centreerpunt en een boor waarmee het eenvoudig werken is.