Een elementenbank versus een standaard bank

Een elementenbank is dé ideale toevoeging aan elke woonkamer, maar ook een leuk bankstel kan een gezellige uitstraling met zich meebrengen waardoor het soms moeilijk is om tussen de twee te kiezen aangezien beide opties verschillen in functionaliteit, esthetiek en comfort. Ga hieronder door met lezen om meer te weten over een elementenbank versus een standaard bank.

Wat is een elementenbank?

Een elementenbank wordt ook wel een modulaire bank genoemd en kan het beste omschreven worden als een bank die is opgebouwd uit meerdere modules die geheel naar wens aangepast kunnen worden. Je kunt zelf bepalen wat de ideale indeling is als je een modulaire bank koopt, maar ook qua kleur, de indeling, het aantal plaatsen en dergelijke kan je een keuze maken. De meeste elementenbanken bestaan uit een aantal onderdelen, waaronder een zitelement met armleuning, een zitelement zonder armleuning, een hoekelement, een divan element en vaak ook een poef of een hocker.  

Check de omvang van de ruimte

Bepaal wat het doel van de bank is en check vervolgens wat de omvang van de ruimte is. Gaat het om een kleinere woonkamer, dan is het plaatsen van een modulaire bank een uitstekend idee aangezien je ruimte bespaart in tegenstelling tot het plaatsen van verschillende banken, stoelen en fauteuils zodat er voldoende zitruimte is voor iedereen. Als het om een grote woonkamer gaat dan kan je ook kiezen voor het plaatsen van twee grote normale banken in combinatie met een fauteuil of een loveseat.

Meet de ruimte af en zorg voor duidelijk overzicht

Ga vervolgens over tot het afmeten van de woonkamer ruimte zodat je precies weet wat de verhoudingen zijn van waar de bank moet gaan staan. Je kunt zelf van tevoren een plattegrond tekenen en verschillende configuraties maken om na te gaan welke installatie je het meest aanspreekt. Door eerst de ruimte af te meten voorkom je het kopen van een bank die te groot is voor de woonkamer. 

Hou rekening met ruimte om de bank heen

Een elementenbank moet net als een standaard bank flexibel zijn voor het verplaatsen van het meubelstuk. Je moet namelijk om de bank heen kunnen lopen en de banken snel kunnen herschikken, waardoor je het beste kunt kiezen voor een standaard bank als je regelmatig de meubels in huis verplaatst. Wil je slechts kleine aanpassingen maken zodat extra personen mee kunnen zitten, dan is een modulaire bank de meest ideale optie.

Let op de prijs versus de kwaliteit

Check bij het kiezen tussen een modulaire bank en standaard banken vooral de prijs en de kwaliteit. Het is namelijk slim om in een bank van topkwaliteit te investeren, zeker als je van een lange levensduur wilt uitgaan. Banken van goed kwaliteit mogen dan ook best iets meer geld kosten dan banken van minder goed kwaliteit. Of je nou kiest voor een elementenbank of een standaard bank, het is altijd verstandig om eerst een vergelijking te maken van meerdere opties zodat je uiteindelijke keuze weloverwogen is.