Dakonderhoud: hoe vaak is dit nodig?

De 10 Beste

Dakonderhoud is een belangrijk onderdeel op het gebied van daken. Want een dak kan heel lang mee, maar alleen als er goed naar omgekeken wordt. Maar hoe vaak is dakonderhoud nou precies nodig? 

Dakinspectie

Om het antwoord op die vraag te kunnen beantwoorden moeten we het eerst hebben over dakinspectie. Een dak kan ongeveer 20 tot 100 jaar mee, dit verschilt per dak, maar alleen wanneer het goed onderhouden wordt. Door een dakinspectie uit te laten voeren kun je erachter komen of dakonderhoud ook echt nodig is. Bij een dakinspectie kijkt een dakdekker of andere dak vakman op een professionele manier naar het dak. Hij of zij zoekt naar mogelijke zwakke plekken, kleine scheurtjes, begroeiing op het dak en andere kwalen die het dak zou kunnen beschadigen. Vervolgens geven ze advies over hoe je dit het beste aan kunt pakken en kunnen ze kleine schade ter plekke oplossen. 

De 10 Beste

Dakonderhoud werken 

Het wordt aangeraden het dak regelmatig te onderhouden. Volgens De 10 Beste zorgen problemen aan het dak namelijk dat de kans op een lange levensduur verminderd wordt.
Als je een dakinspectie hebt laten uitvoeren, of wanneer je zelf ziet dat het dak wel wat aandacht kan gebruiken, zijn er een aantal dakonderhoud werken die je kunt laten uitvoeren. 

  • Dak reiniging. Wanneer er overtollig mos, gras of andere begroeiing op het dak ligt kan dit de kans op lekkages vergroten. Daarom is het goed om het dak af en toe te reinigen. 
  • Eenvoudige dakreparatie. Bij een kleine scheur in het dakbedekking of een kapotte dakpan kun je nog spreken van dakonderhoud. Krijg je te maken met veel schade of lekkages, dan praat je al snel over een dakreparatie of renovatie. 
  • Coaten en impregneren. Deze twee punten kunnen voorkomen dat vuil en algen op het dak hechten. 

Sommige van deze punten hoef je niet elk jaar uit te voeren, maar over het algemeen wordt aangeraden het dak twee keer per jaar te inspecteren. Het dak reinigen moet ongeveer 1 keer per jaar gebeuren.  Verder moet je stil staan bij de leeftijd van je dak. Heb je een oud dak? Dan zal onderhoud vaker voor komen dan bij een splinternieuw dak.