Betonwapening? Dat regel je natuurlijk met betonstaal!

Betonstaal

Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt voor de totstandkoming van veel bouwwerken beton gebruikt. Vooral bij de fundering komt het niet vaak voor dat beton achterwege blijft. Maar wist je ook dat alleen beton voor een echt goede fundering vaak onvoldoende is? Dat zit zo. Beton biedt natuurlijk stevigheid aan een gebouw. Daar komt bij dat beton in staat is drukkrachten die op een bouwwerk vrijkomen op te vangen en te neutraliseren. Echter komen op gebouwen ook trekkrachten vrij. Deze kunnen niet door beton worden opvangen. Daarom is het essentieel dat beton gewapend wordt. Wapening met betonstaal is daarbij een gangbare methode. Betonstaal komt vervolgens in diverse soorten. Hieronder wordt een aantal van deze soorten betonstaal uitgelicht.

Bouwstaalmatten

Bouwstaalmatten worden zeer vaak gebruikt om vloeren en muren van beton mee te wapenen. Onder de bouwstaalmatten vallen verschillende soorten te onderscheiden, te weten: 

• Standaardmatten. Hier wordt meestal van gebruik gemaakt. Deze matten danken hun populariteit aan hun gebruiksgemak: aan alle kanten zijn ze voorzien van stekken, dus kun je deze matten gemakkelijk aan elkaar vastmaken. Op die manier kun je grote oppervlakten snel van betonwapening voorzien. 

• Lettermatten: dit zijn bouwstaalmatten waar een boog in zit. Dikwijls worden deze ingezet om specifieke, halfronde delen van een gebouw mee te wapenen. Bij tunnels worden lettermatten ook regelmatig gebruikt.

• Speciaalmatten: dit zijn matten die op maat worden gemaakt voor een specifiek, afgezonderd bouwproject. 

Betonstaal

Gegalvaniseerde betonmatten

Gegalvaniseerde betonmatten staan bekend om hun goede prestaties op het gebied van duurzaamheid. Dit komt doordat deze matten daadwerkelijk worden gegalvaniseerd nadat ze in elkaar zijn gelast. De voordeligheid hiervan uit zich in het feit dat deze matten vrijwel niet roesten. Voor weersomstandigheden zoals regen, hagel, ijzel of sneeuw hoef je hiermee niet bang te zijn. Daardoor gaan ze langer mee dan welke mat dan ook. Overigens worden deze matten ook veelvuldig door particulieren gebruikt om hun tuin mee af te bakenen. Gegalvaniseerde betonmatten staan hierdoor ook wel bekend als betongaas of draadmatten.

Wapeningskorven

Wapeningskorven zijn in wezen gemaakt van betonijzer. Dit betonijzer is afkomstig van het vloeibare staal dat in een hoogoven is of wordt omgesmolten. Is dit staal eenmaal vloeibaar, dan worden er rechthoekige staven van gemaakt die vervolgens in een kromming worden gefabriceerd zodat het geheel de vorm krijgt van een korf. Meestal wordt een wapeningskorf in liggende positie als wapening aangebracht.

Betonstaal

Poerwapening

Om te weten wat poerwapening is, is het ten eerste belangrijk dat je weet wat een poer eigenlijk is. Een poer is een voorwerp dat ondersteuning biedt om de krachten die op een gebouw vrijkomen tot in de ondergrond over te dragen. In zekere zin maakt een betonnen poer dus gewoon deel uit van de fundering van een bouwwerk. Om die reden weet je gelijk dat het wapenen van deze poer ook nodig is. Poerwapening biedt dat. Meestal gebeurt dat met een stalen bewapening, bijvoorbeeld in de vorm van een korf. Doorgaans wordt poerwapening in staande positie aan de poer gehecht.