Besparen op de energiekosten? Isoleer jouw woning!

In een gemiddeld Nederlands huishouden wordt dag in dag uit behoorlijk wat energie verbruikt. Dit is met name in de wintermaanden het geval. Als het buiten koud is, draaien we de thermostaat namelijk op. Hierdoor wordt het vaak snel warm in een ruimte. Keerzijde van de medaille is dat jouw energiekosten stijgen. Wil je besparen op jouw energiekosten? Dan doe je er goed aan om jouw woning te isoleren. Wij vertellen je hier hoe je dit doet.

Isoleer het dak

Heb je geen verstand van dakisolatie? Dan weet je mogelijk niet goed waar je moet beginnen. Wij raden je aan om je eerst tot het dak te richten. Dit omdat warme lucht opstijgt. Hierdoor komt verwarmde lucht vaak snel in de ruimte onder het dak terecht. Als jouw dak niet geïsoleerd is, trekt de warmte binnen de kortste keren naar buiten. Hierdoor blijft jouw cv-ketel draaien om de woning warm te houden. Door jouw dak te isoleren is dit niet langer het geval. De warmte blijft dan immers beter hangen, waardoor de ketel niet constant aan het werk is. Dit zie je uiteindelijk terug op jouw energierekening.

Vergeet de vloer en muren niet

Als we het hebben over woningisolatie denken veel mensen al snel aan hun dak. Begrijpelijk, want door jouw dak goed te isoleren is er sprake van minder warmteverlies. Veel mensen denken dat warme lucht enkel via het dak ontsnapt. Dit is een misvatting. Warme lucht trekt namelijk ook makkelijk door de vloer en muren heen als deze niet geïsoleerd zijn. Wil je besparen op jouw energierekening? Dan doe je er goed aan om ook de vloer en muren te isoleren.
Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij hun vloer en muren isoleren. Daarom lichten we hier toe hoe je hierbij te werk kunt gaan. Te beginnen met de vloer. Deze wordt altijd aan de onderkant geïsoleerd. Dit kan met behulp van isolatiekussens, maar ook met isolatieplaten. Om deze isolatie aan te brengen, moet je de kruipruimte in. Is de kruipruimte (relatief) hoog? Dan is het niet bepaald lastig om jouw vloer te isoleren. Je kunt deze klus uiteraard ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
Naast de vloer kun je jouw muren ook isoleren. Bij veel huizen is er ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit noemen we de spouwmuur. Via deze ruimte kan warme lucht snel naar buiten trekken. Wil je dit voorkomen? Dan moet je de spouwmuur isoleren. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. Zij beschikken over speciale apparatuur om het isolatiemateriaal in de spouwmuur te spuiten. Hierdoor zijn de muren van jouw woning binnen de kortste keren geïsoleerd.

Glasisolatie

Heb je jouw dak, vloer en muren reeds geïsoleerd? Denk dan niet dat warme lucht niet meer naar buiten kan trekken. Nee, want je moet ook aandacht besteden aan jouw ramen. Toch is glasisolatie iets wat veel mensen vergeten. Bovendien denken veel mensen dat dubbel glas voldoende isoleert. Dit was vroeger inderdaad het dikste en meest isolerende glas, maar dat is inmiddels wel anders. Zo kennen we inmiddels ook HR++-isolatieglas en triple-glas. Dit glas isoleert aanzienlijk beter dan dubbel glas, waardoor er minder sprake is van warmteverlies via de ramen. Kies je naast dak-, vloer- en (spouw)muurisolatie ook voor glasisolatie? Dan bespaar je mogelijk flink op jouw energierekening.