Aan deze eisen moet een meterkast voldoen

De meterkast is een belangrijk onderdeel van elke woning. Het is de centrale plek waar de elektriciteit, gas en water binnenkomen en verdeeld worden over de verschillende ruimtes in het huis. Daarom is het belangrijk dat de meterkast aan bepaalde eisen voldoet om veiligheid en functionaliteit te garanderen. In deze blog bespreken we de belangrijkste eisen waaraan een meterkast moet voldoen.

1. Voldoen aan de NEN 1010 norm

De meterkast moet voldoen aan de NEN 1010 norm, wat inhoudt dat de elektrische installatie in de meterkast veilig en betrouwbaar moet zijn. Dit betekent onder andere dat de aardlekschakelaar goed werkt, de bedrading op de juiste manier is aangelegd en dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan door bijvoorbeeld kortsluiting.

2. Voldoende ruimte

Een meterkast moet voldoende ruimte hebben om alle benodigde componenten te huisvesten. Hierbij moet rekening worden gehouden met de afmetingen van de meterkast zelf en de afmetingen van de verschillende componenten, zoals de elektriciteitsmeter, de gasmeter en de watermeter. Ook moeten er voldoende stopcontacten zijn om alle apparaten veilig aan te kunnen sluiten.

3. Bereikbaarheid

De meterkast moet goed bereikbaar zijn, zodat deze makkelijk te onderhouden is. Dit betekent dat de meterkast op een logische en veilige plek moet worden geplaatst, bijvoorbeeld in de hal of gang. Ook moet er voldoende ruimte zijn om de meterkast te openen en te bedienen.

4. Veilige afsluiting

De meterkast moet veilig afgesloten kunnen worden om onbevoegden buiten te houden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een sleutel of een code. Het is belangrijk dat alleen mensen met de juiste toegangsrechten de meterkast kunnen openen.

5. Overzichtelijkheid

Een meterkast moet overzichtelijk zijn, zodat in één oogopslag duidelijk is welke componenten waar zitten en wat hun functie is. Dit kan bijvoorbeeld door de verschillende componenten te labelen en de bedrading netjes weg te werken.

Bron: https://almere-elektriciens.nl